Een koelkast maakt lawaai als er sprake is van slijtage aan onderdelen, als onderdelen blijvend beschadigd zijn geraakt of als deze bijvoorbeeld niet goed vastzitten. Vaak kan op basis van het type geluid wat de koelkast maakt achterhaald worden wat de oorzaak hiervan is. Is er sprake van een zoemend of brommend geluid? Maakt de koelkast een blazend geluid? Enzovoorts. Een blazend geluid kan erop duiden dat de ventilator in de koelkast zwaar belast wordt. Mogelijk speelt dit geluid voornamelijk in de zomermaanden, terwijl het geluid in de herfst of winter nauwelijks hoorbaar is. Dit hoeft niet direct te betekenen dat de koelkast defect is. In de zomerperiode heeft deze het zwaarder te verduren, dan in het najaar of de winter. Dit artikel vertelt u meer over het achterhalen van de oorzaak als de koelkast lawaai maakt.

Verschillende soorten geluiden in de koelkast

Reeds werden een aantal voorbeelden gegeven van geluiden die hoorbaar zijn, als de koelkast lawaai maakt. We zetten ze nog even voor u op een rijtje:

Een borrelend of klotsend geluid komt ook regelmatig voor. Evenals dat de koelkast kan kraken of bijvoorbeeld lijkt te tikken. De koelkast maakt lawaai, maar u kunt het geluid niet onder een van deze categorieën scharen? Mogelijk is het geluid in dat geval trillend of ratelend. Kijk goed of het geluid uit de koelkast komt, of dat dit bijvoorbeeld veroorzaakt wordt door trillende glazen in een kastje naast de koelkast. De koelkast kan trillingen doorgeven aan een keukenkastje, waarbij de glazen voor het geluid zorgen. Zet u de glazen iets verder bij elkaar vandaan, dan zal het geluid weg zijn.

Waar komt het lawaai vandaan?

Een koelkast maakt lawaai als de ventilator defect is, of bijvoorbeeld als de compressor niet goed werkt. Dergelijke onderdelen zitten op verschillende plekken in de koelkast. Het is daarom slim om een poging te wagen, om te achterhalen waar het geluid in de koelkast vandaan komt. Herkent u dat het geluid zich voornamelijk aan de binnenzijde van de koelkast bevindt? Lijkt het geluid aan de achterzijde van de koelkast vandaan te komen? Bevindt het geluid zich dicht bij de grond en daarmee mogelijk aan de onderzijde van het apparaat? Enzovoorts.

Vaak blijkt het erg lastig te zijn om te achterhalen waar het geluid vandaan komt. In het bijzonder wanneer het om een inbouwkoelkast gaat. Probeer in zo’n geval onderscheid te maken tussen het geluid in de koelkast en het geluid wat van buiten de koelkast komt.

De 5 meest voorkomende oorzaken

In dit artikel werden al een aantal voorbeelden van oorzaken van defecten aan de koelkast benoemd. Ze behoren tot de vijf meest voorkomende oorzaken van een situatie waarbij de koelkast lawaai maakt:

Denk bijvoorbeeld aan defecte propellerbladen van de ventilator in de koelkast. Ook een probleem met de compressor in de koelkast kan het geluid wat deze maakt veroorzaakt hebben. Een koelkast maakt lawaai als er sprake is van een kapotte waterinlaatklep. Evenals dat het hoorbaar zal zijn, wanneer de ventilatormotor van de verdamper of condensator beschadigd is.

Tip: de koelkast maakt lawaai als het rubber rond de deur niet goed sluit. Deze rubberen rand is relatief eenvoudig zelf te vervangen. Het inschakelen van een monteur is hierdoor niet noodzakelijk bij een versterkt geluid uit of rondom de koelkast. Bestel op internet een nieuwe rubberen rand en monteer deze vervolgens zelf.

Monteur inschakelen bij koelkast maakt lawaai

Een koelkast die lawaai maakt kan een dermate ernstige oorzaak hebben, dat het apparaat vervangen of gerepareerd moet worden. Schakel een koelkast monteur in, om u hierbij te laten helpen. Zelf een probleem oplossen bij een koelkast die lawaai maakt is vaak erg lastig. Zeker omdat het niet eenvoudig is, om te achterhalen waar de bron van het geluid zich bevindt.

Pas op met het openschroeven van een koelkast. Onder meer de koelvloeistof is zeer giftig en kan daarbij andere schadelijke gevolgen hebben voor uw gezondheid als dit uit het reservoir lekt. Daarbij bevindt zich in de koelkast een klein gasreservoir.